Continut Articol
Vom incepe sa exploram diverse tipuri de desen folositoare pentru admiterea la arhitectura. Iti voi arata, prin exemple, cum pentru toate ideile arhitecturale exista un tip de desen care exprima cel mai bine ce vrea sa transmita.
In aceasta serie de articole vom vorbi despre:
1. Proiectii Ortogonale (planuri, sectiuni si elevatii)
2. Axonometrie
3. Perspectiva (la un punct de fuga si la doua)
Imi poti scrie oricand!
Daca ai nevoie de un feedback, poti sa imi scrii si iti voi raspunde in cel mai scurt timp. Mi-ar placea sa ne auzim si sa faci parte din comunitate.
Inainte de toate, am ales sa incep cu schita de arhitectura. Ea ramane baza ideilor, ramane instrumentul cheie pentru dezvoltarea creativitatii, pentru observare, reflectie si dezvoltarea conceptului.
Proiectele dezvoltate pe calculator au promovat un setiment de libertate in fata metodelor traditionale dar au si ele limitari. Te incurajez sa folosesti atat metode traditionale cat si metode noi pentru a da forma si expresie ideilor tale.
#1.Cele 2 tipuri de schite arhitecturale
Surse de inspiratie: memorie si imaginatie.

schita dupa observatie – pur si simplu consemneaza experientele tale vizuale si pot fi mai mult sau mai putin realiste.

schita din imaginatie – iti serverste in a gasi idei noi si a le exprima. Este cazul conceptelor de arhitectura.
Deoarece schitele fac parte dintr-un proces de gandire și rareori sunt un produs final, ele joaca un rol important în proiectarea arhitecturala. Te ajuta sa iei decizii cand este vorba de o analiza dificila și te ajuta sa vizualizezi configuratiile complexe.
Picturile rupestre și imaginile create de-a lungul istoriei, ne arata dorinta innascuta a oamenilor de a reprezenta ce vad și ce isi imagineaza.
#2.Schita dupa Observatie
Este diferita fata de o ilustratie.

Fiind selectiva si bazandu-se pe analiza, schita observationala este diferita fata de o ilustratie. Accentul se pune pe lucrurile pe care le percepi (organizarea spatiala si structurala, scara, lumina, culoarea). Ne dezvolta capacitatea de observare a mediului si ne aprofundeaza intelegerea arhitecturii atat ca element de sine statator cat si prin prisma relatiei sale cu contextul. Este de departe cea mai buna unealta in construirea librariei vizuale.
Desenam din observatie pentru a studia, a intelege si a ne aminti.
#3.Schitele din Imaginatie
Le poti folosi ca instrumente de brainstorming.

Orice proiect de arhitectura incepe cu un concept. El este o inventie moderna care provine din termenul “concetto” folosit de arhitectii renascentisti. Concetto se prezinta ca o imbinare complexa a textului cu imagini si se afla in contrast cu conceptul modern a carui reprezentare este mult mai simplista.
Conceptul modern are la baza schita pentru vizualizare si descoperire. Imaginatia arhitectului este deschisa la multe posibilitati folosind acest tip de desen in prima faza a proiectului. Schitele de cele mai multe ori sunt facute cu mare viteza pentru a capta abundenta ideilor.
#4. Caietul de schite
Folosit ca dispozitiv de memorare.

1950 Doges’ Palace, Venetia, Italia / creion
Caietul de schite al unui arhitect este un jurnal al ideilor. Un cumul al informatiilor pe care le vei putea integra in proiectele tale. Multi arhitecti calatoresc insotiti de un caiet de schite pentru a-si extinde libraria vizuala.
Pe tot parcursul educatiei, studentilor li se cere sa studieze prin desen, acest lucru perfectioneaza abilitatile observationale si analitice.
#5.Tipologia Schitelor de Arhitectura
Schita este un mod de a comunica cu alti arhitecti sau cu clientul.

Le Corbusier – Schita preliminara pentru designul Ministerului National de Educatie si Sanatate Publica din Rio de Janeiro, 1936
In functie de perioada istorica, prezentarea ideilor preliminare unui proiect de arhitectura a prins diverse forme.
Arhitectii greci au proiectat folosind cuvinte si precedente, în consecinta, schitele nu sunt menționate.
In Evului Mediu s-au bazat pe sabloane si modele la scara larga, dar mai ales pe planuri.
In perioada Renasterii au folosit desene în perspectiva, sectiuni, planuri si elevatii.
Schita a inceput sa descrie cel mai des esenta unui proiect in perioada moderna. Corbusier, spre exemplu, face referire de multe ori la caietele lui de schite.
Arhitectii din ziua de azi se folosesc foarte mult de schite pentru a crea un dialog si a ne transmite cat mai eficient ideile lor. Niste exemple exceptioane de schite sunt cele create de arhitecti precum Frank Gehry sau Aldo Rossi.