Continut Articol
Deci, te-ai decis să dai la arhitectură?
Probabil ai aflat că sunt universități care cer și un portofoliu, majoritatea sunt în afară, la noi în țară cea de la București cere așa ceva.
Daca da, atunci poate te vă interesa părerea mea că arhitect despre cum să-ți faci un portofoliu pentru admiterea la arhitectură.
Daca ai întrebări, mă poți contacta prin mijloacele de mai jos!
Înainte să intram în detalii, aș vrea să iți spun că un portofoliu trebuie să fie un “best-of” al tău.
Nu vei pune în el decât ce consideri tu împreună cu profesorul tău de meditații că merită să fie inclus – doar cele mai bune din cele mai bune lucrări!
#1. Ce contine un portofoliu pentru admiterea la arhitectura?
Portofoliul tău de arhitectură e ca o carte de vizită.

De ce spun că într-un portofoliu pentru admiterea la arhitectură nu se includ decât cele mai bune lucrări și doar cele mai bune?
E simplu!
Vei fi judecat întotdeauna după cea mai proastă lucrare. Să iți explic de ce: daca tu ai de exemplu 8 desene din care 6 sunt de nota 10 și 2 sunt de nota 5, cum arată lucrul ăsta?
Dacă tu desenezi de nota 10, ce mai caută lucrările de nota 5 în portofoliu? Arată foarte bizar și e greu comisiei să te creadă pe cuvânt că alea bune sunt ale tale.
TOATE LUCRĂRILE TREBUIE SĂ FIE BUNE ȘI LA ACELAȘI NIVEL!
Să vedem pașii pentru un portofoliu pentru admiterea la arhitectură.

Primul lucru care te interesează este metodologia de portofoliu pentru admiterea la arhitectură.
Trebuie să știi la ce facultate aplici, intră pe site-ul lor și verifică metodologia! Fiecare facultate are cerințele ei specifice, șansele să iți poți trimite același portofoliu la mai multe universități nu sunt foarte mari. Verifica cu atenție!
Să luam de exemplu cazul de la București din 2022. În portofoliul pentru admiterea la arhitectura se cereau lucrări din 4 categorii:
Cultură generală;
Vedere în spațiu;
Cunoștințe de specialitate;
Subiecte-teme lăsate la alegerea candidatului.
Din fiecare categorie trebuiau alese 3 lucrări reprezentative pe care să le includă candidații în al lor portofoliu pentru admiterea la arhitectura.
E extrem de important să nu crezi că iți poți face un portofoliu general pentru că s-ar putea să nu se aplice nicăieri, deci grija mare!
Exemple pentru fiecare subiect:
-1: Desene ale unor clădiri celebre – perspectivă sau axonometrie
-2: Desene de geometrie descriptivă, ideea aici este să reiasă capacitatea studentului de a vedea în spațiu. Pot fi compoziții proprii, pot fi rezolvări ale unor exerciții de o dificultate ridicată dintr-o carte de exerciții de geometrie descriptivă. E important să iți arați abilitățile avansate de desen al formelor complexe.
-3: Pot fi schițe din care să reiasă detalii tehnice: de exemplu un desen de jos în sus al unei structuri de șarpantă. De asemenea aici ar putea intra și desene complexe în care lumina, textura, culoarea este foarte bine redată, astfel arătând interesul studentului fata de construcția reală a imaginii și față de materialitatea obiectelor.
-4: Orice consideră studentul relevant. Nu divaga foarte mult totuși, e bine să rămână evident interesul față de arhitectură până la capăt.
#3. La ce sa renunti din el
Ești în febra admiterii și trebuie să faci o selecție.

În primul rând aceasta e o discuție pe care trebuie să o ai direct cu profesorul tău de pregătire, dar până acolo, poți citi câteva sfaturi care să te îndrume:
- Toate desene de care nu ești 100% sigur, sunt proaste. Dacă și tu observi ceva nelalocul lui în desenele alea, GARANTAT va observa și profesorul care are ani de experiență și iți corecteaa lucrarea. Desenele alea trebuie să zboare.
- Tot ce nu e complet relevant ar trebui să zboare. Lasă doar ce e perfect, de ce să riști? Ai lucrat atât de mult până aici, cât durează să faci un desen? Câteva ore? Ia-o de la capăt cu unele daca simți că se cam abat de la tema.
- Nu include subiecte repetitive, e ciudat să creadă profesorul care te corectează că nu ai reușit să găsești un subiect diferit de desenat și a trebuit să repeți clădiri. Chiar nu e cazul să faci asta, documentează-te calumea și nu mă face de ras! haha
#4. Care sunt standardele?
Pe scurt: foarte înalte.

Știi deja că majoritatea se pregătesc 2 ani, unii chiar 3, sunt mai rari cei care încep în clasa a 12-a.
Fă-ți temele ca atare!
Și daca ai noroc și e cea mai ușoară admitere din istoria admiterii la arhitectură, tu ești deja super pregătit și toți ceilalți sunt varză, tot ar trebui să muncești că și cum concurezi cu Michelangelo. Considera că toți ceilalți muncesc non-stop și nu ai ce pierde!
#5. Sfaturi
Părerile mele sincere despre construirea portofoliului

- Desenează în fiecare zi! Fară excepție!
- Desenează concentrat pe muncă, nu pe altceva! Poți desena 10 ani în fiecare zi și să nu evoluezi daca nu ești atent. Devii mai bun la desen DOAR daca te gândești la ce pui pe hârtie când desenezi.
- Desenează concentrat. Ce, am mai scris asta o dată? E pentru că e important! Nu te gândi în altă parte, nu evoluezi deloc daca asculți un podcast și desenezi, iți promit! Mai bine stai degeaba decât să lucrezi așa.
- Lucrează-ți temele cu cursul în fata. Eu dau acces elevilor mei la înregistrări și pot lucra acasă reascultand lecția, e extrem de important acest lucru. Daca profesorul tău nu oferă așa ceva, caută unul din acest secol.
- Găsește placerea în ceea ce faci! Daca nu iți place, nu o să ajungi la finish line! E foarte multă muncă și e grea, ambiția ține câteva zile, disciplina ține pentru totdeauna. Nu uita asta!