Continut Articol
Vrei să faci facultatea de arhitectură dar nu ai idee ce vei studia, nu-i așa? Poate că vei face biologie maritimă, poate vei învăța despre rețete de prăjituri. Nu ai încă de unde să știi!
Vrei să te pregătești sufletește, să afli ce materii se fac la facultatea de arhitectură și pentru asta sunt eu aici!
Dacă vrei să intri la facultatea de arhitectură, ai un buton puțin mai sus!
De ce scriu eu acest articol?
Pentru că am terminat această facultate și de atunci am tot ajutat peste 100 de studenți la arhitectură să devină asta din elevi dornici să învețe.
Acest articol este pentru aceia dintre voi care pur și simplu nu au acces la un arhitect/student la arhitectură sau macar cunoștință de-a unei cunoștinte care să vă prezinte pe scurt ce materii se fac la facultatea de arhitectură.
#1.Proiectare de arhitectura
Cea dintâi materie, faci doar asta 2 zile/săptămână toată facultatea de arhitectură.

Ce-i aia “proiectare de arhitectură”?
Mă bucur că m-ai întrebat!
Proiectarea de arhitectură este materia pricipala din facultatea de arhitectură. Asta trebuie în esență să știi să faci că meserie la finalizarea anilor de studii.
Pe scurt, proiectarea funcționează așa: primești un proiect – temă. Acest proiect ține de regulă o jumătate de semestru, deci sunt cam 2 pe semestru, mai multe în anii mici (anul 1-anul 2). Tu iei acea tema și o dezvolți de la faza de concept, adică de la volume simple – imaginează-ți că și cum te-ai juca cu niste cuburi, până la faza finala în care trebuie să prezinți un proiect de arhitectură.
Acel proiect de arhitectură trebuie să fie cât de aproape de un rezultat din realitate posibil, adică predai planuri, secțiuni, fațade, perspective, etc! Daca nu știi ce sunt astea, trebuie să știi că tot cu ele lucram și la pregătirea pentru admitere! Poți afla acolo!
Ce fel de proiecte se dau?
În anii mici primești niste pavilioane, interioare de apartament, căsuțe mici, proiecte de genul ăsta.
După aceea treci la avansați și amploarea proiectelor crește exponențial: școli, grădinițe, ansambluri rezidențiale (mai multe blocuri), teatru, clădire de birouri, etc.
Și asta înveți în cea mai mare parte să faci în facultatea de arhitectură.
O materie extrem de importantă, se studiază timp de 8 semestre din 12.

Istoria arhitecturii nu se învață în facultatea de arhitectură doar de dragul culturii generale.
Cunoștințele tale de istoria arhitecturii influențează capacitatea ta de a proiecta. Ai nevoie să știi ce au făcut arhitecții dinaintea ta pentru a înțelege contextul în care proiectezi și pentru a crea și tu la rândul tău opere ce vor influenta arhitecții din viitor.
Istoria arhitecturii studiată în facultatea de arhitectură pleacă încă din peșteră și ajunge până în zilele noastre.
Se studiază atât arhitectura universală – cu precădere cea europeană și americană iar la final se studiază istoria arhitecturii romanești.
#3.Materiale de constructie
Trebuie să știm cu ce lucrăm.

În primii ani se pune foarte mult accentul pe latura tehnică a arhitecturii.
Pentru că proiectele de arhitectura să aibă sens și să fie mai mult decât niște sculpturi ce aduc a construcții, ai nevoie să înțelegi cum stă o cărămidă peste alta. Trebuie să știi cum se leagă un planșeu de un zid, până unde se poate ridica o fereastră, ce dimensiuni are o ușă și așa mai departe.
Înveți toate lucrurile astea în facultatea de arhitectură!
#4. Limba straina si sport
Yuhuuuuuu!

În anul 1 și anul 2 materiile astea mai îndulcesc puțin prezența.
O metoda foarte bună de a ridica puțin media și de a mai face puțin pauză de la toate materiile ce încing materia cenușie.
#5. ......Matematica?
Nu te speria!

Nu se face decât un singur semestru de matematică în toată facultatea de arhitectură.
E relativ dificilă materia, dar se poate învăța indiferent de ce profil ai fost la liceu. Daca nu reușești și nu reușești, poți încerca să faci câteva ședințe de pregătire în privat cu un profesor și vei lua examenul fară probleme.
Știu că de ăsta le e frica viitorilor studenți în general și chiar nu este cazul!
#6. Mecanica
Uite aici ar putea să iți fie puțin frică, haha!

Mecanica e destul de grea.
Ce se învață la mecanică?
Înveți cum funcționează forțele mecanice care țin clădirea în picioare.
Înveți să calculezi rezistența unui stâlp, a unei grinzi, înțelegi de ce anumite dimensiuni pot într-o oarecare limită structurală și așa mai departe.
Mecanica este importantă și se pune destul de mult accentul pe ea, pe bună dreptate.
Nu te teme, calculele matematice nu sunt dificile la mecanică, dificilă e efectiv fizica și logica ce guvernează structura unei clădiri.
#7.Programe de proiectare
Suntem in secolul 21

Trebuie să cunoșți programele de proiectare! C
ele două mari programe care se folosesc sunt: Revit și Archicad.
Archicad se folosește cu precădere în Europa de Est și rar în rest, Revit se folosește în restul planetei. Recomand Revit!
De ce trebuie să înveți un program de proiectare?
Pentru că nu ai cum fizic să lucrezi proiecte atât de mari, cu modificările profesorilor ce vin de 2 ori pe săptămână, modificări ce câteodată sunt să schimbi jumătate din proiect, doar pe hârtie (fară să înnebunești).
Imaginează-ți că proiectezi o clădire de birouri și ți se cere să muți un volum cu 10m mai la dreapta. Asta ar fi ceva relativ ușor de făcut pe calculator, la desenul de mână asta ar dura toată ziua.
Nu este practic și nimeni nu lucrează așa decât în prima fază a conceptului, când “te joci cu cuburile”.
#8. Programe de arhitectura

Pai dacă tocmai vorbeam despre asta, nu mai spuneam, ce crezi că am uitat ce am scris?
Programele de arhitectură nu sunt cele de pe calculator, înseamnă funcțiunea unei clădiri.
Să studiezi un program de arhitectură înseamnă de exemplu să studiezi despre proiectarea unui teatru.
În facultatea de arhitectură se studiază foarte amănunțit proiectarea clădirilor cu diferite funcțiuni: locuire, divertisment, sport, relaxare, muncă, etc.
#9. Design interior
Titlul vorbeste de la sine.

Și subtitlul a cam vorbit de la sine, nu-i așa?
În facultatea de arhitectură se învață și design interior, printre altele. Nu iți imagina că vei ști la fel ca un student al facultății de arhitectură de interior, dar vei ști suficiente.
Vei avea câteva proiecte de amenajare interioară, în care ți se vă cere să proiectezi un interior de bar/locuință/lobby de hotel/etc.
Sunt proiecte foarte interesante din care vei învăța multe despre proiectarea clădirii pentru că iți vei forma obiceiul să o corelezi cu ce se va întâmpla apoi înăuntru ca amenajare.
#10.Urbanism
Vei studia despre arta planificarii unui oras.

O materie absolut superbă și foarte interesantă.
Vei învăța care sunt regulile după care se construiește o societate sănătoasă din punct de vedere al construcțiilor, cum trebuie ca noi să colaborăm intre noi că arhitecți pentru a crea orașe armonioase și sănătos dezvoltate.
Mă mănâncă foarte tare să fiu cârcotaș la adresa urbanismului din Romania, dar daca trăiți și voi într-un oraș mare, cred că știți deja cam care-s titlurile mari ale discursului haha.