Continut Articol

De cand te stii iti place sa desenezi si vrei sa iti construiesti o cariera pe seama asta? Atunci admiterea la arhitectura ti-a trecut cel putin o data prin minte!

Abia astept sa vad ce ai desenat!

Daca ai nevoie de un feedback poti sa imi scrii si iti voi raspunde in cel mai scurt timp. Mi-ar placea sa ne auzim si sa faci parte din comunitate.

Facultatea de Arhitectura nu este cea mai usoara cale pe care poti merge! De fapt, as indrazni sa cred ca e poate cea mai dificila, dar la final va merita fiecare minut de munca asidua la care vei fi supus in toti cei 6 ani de studiu.

"Oricine poate invata sa deseneze. Nu toata lumea crede ca acest lucru este adevarat."
- Representing Landscapes "Nadia Amoroso"

#1. Despre Admiterea la Arhitectura

Proba practica dureaza 5-6 ore.

Admiterea la Facultatea de Arhitectura se face pe baza abilitatilor tale de a desena. Poate fi pe baza de portofoliu, sau o admitere clasica – proba practica de 5-6 ore. Indiferent de tipul de amitere, va trebui sa stapanesti la perfectie tehnicile desenului in creion. Admiterea se organizeaza la finalul anului scolar, de regula in luna Iulie, iar nota finala de la admitere este 80% nota obtinuta la proba practica sau portofoliu si 20% media notelor de la bacalaureat. Asta inseamna ca aproape ca nu conteaza altceva decat cat de bine stii sa desenezi. Una din materiile de la bacalaureat cantareste 6,6% din nota finala, iar de una din cele doua materii de la admitere reprezinta 40% din nota finala.

Materiile de baza sunt: desenul tehnic si desenul liber.
admitere la arhitectura

Subiectele variaza enorm de mult, dar toate au la baza doua lucruri: cat de bine stii sa desenezi in prespectiva paralela (acesta este desenul tehnic) si cat de bine stii sa desenezi in perspectiva la puncte de fuga (acesta este desenul liber) . Suna mai complicat decat este de fapt. Hai sa le luam pe rand si sa intelegem ce implica fiecare din cele doua.

DESENUL TEHNIC este probabil primul lucru pe care il vei invata – depinde de la cine inveti, nu exista o ordine corecta a celor doua dupa parerea mea. El cuprinde epura (stanga) si axonometria (dreapta) De la aceste doua notiuni, toate subiectele pornesc si se ramifica intr-o infinitate de combinatii posibile. 

DESENUL LIBER este partea admiterii care din punctul meu de vedere este cea mai dificila si cea care in final va face departajarea. De fapt nu este chiar atat de liber, dupa nume pare ca vei avea de desenat portocale si vaze puse in fata ta. Desenul liber in cadrul admiterii la facultatea de arhitectura consta in reprezentarea cladirilor, obiectelor de mobilier si a designului de obiect intr-o maniera realista cu lumini, umbre si context, pe care il arhitectura il numim “anturaj”. 

#3. Cu cat timp inainte?

Majoritatea elevilor fac pregatire 2-3 ani.

Este o admitere dificila si nu sunt putini candidati pe loc. Totul depinde de tine si de cat de repede deprinzi aceste abilitati. Evident elevii care au experienta in desen au nevoie de considerabil mai putin timp de pregatire decat cei care nu au deloc. Daca nu ai deloc, nu te teme, ai toate sansele sa fii admis daca esti muncitor! Majoritatea elevilor care vin la pregatire au zero experienta, de aceea si media mare a timpului de pregatire.

#4. Cum se desfasoara pregatirea?

Doar alaturi de un profesor-arhitect!
admitere la arhitectura

[Imaginile prezentate sunt desene realizate in cadrul atelierului de o fosta eleva a mea, actuala studenta la Arhitectura]

Daca vrei sa intri la Facultatea de Arhitectura, indiferent de orasul pe care l-ai ales, pregatirea se va face de regula in cadrul unui atelier organizat de un arhitect. 

Nu trebuie sa fie in cadrul unui atelier fizic, de fapt, consider ca e chiar mai bine online.

De exemplu in lectiile mele elevii vad direct mainile mele desenand, pot modela 3d si sa le arat cum se invart formele in spatiu, pot desena orice pe tableta peste desenele lor pentru a le corecta. 

Sunt infinite avantajele invatarii online!

Aaaa, si am mentionat ca nu mai faci 2 ore pe drum prin oras? Sau ca ai acces chiar daca nu esti dintr-un oras mare? Pentru ca nu stiu daca stii, dar toti profesorii de arhitectura sunt in orasele mari cu facultati de arhitectura.

#5. Se poate intra fara pregatire?

Nu.

Scuteste-ti efortul si timpul! 

Din pacate, daca nu ai timp sau resurse financiare pentru a urma pregatirea pentru admitere, aceasta nu este posibila. Nu vorbesc de acel geniu talentat care e unul la o mie, vorbesc de ceilalti 999 la o mie. 

Ai nevoie de pregatire pentru admitere, acesta este adevarul!

 

"Artistul nu numai ca invata sa isi foloseasaca propria imaginatie dar si pe cea a oamenilor care ii privesc desenele."
- Drawing Outdoors "Henry C. Pitz"

Salutare!

Ești aici pentru că iți cauți un suport de pregătire pentru admiterea la facultatea de arhitectură, nu-i așa?

Pentru asta sunt aici!

Mă numesc Bogdan Ciobanu, sunt arhitect, artist și profesor de desen. Am ajutat până acum peste o sută de elevi să intre la facultăți de arhitectură din toată Europa, de la cele mai mici până la facultăți de top 5 din lume. Dacă ai chef de muncă și crezi că arhitectura e ceea ce iți dorești să faci în viață, atunci cred că ai ajuns unde trebuie.

 

Te aștept cu drag în clasă!

  • Demo-uri prefect clare! Imi vezi foaia de hartie pe care explic si lucrezi cu mine!
  • Nu faci o ora dus si una intors pana la atelier, deschizi laptopul si lucrezi din biroul tau confortabil.
  • Ai acces la inregistrarea lectiei! Cu siguranta cel mai important punct de aici, vei vedea ca te va ajuta enorm.
  • Am multi ani de experienta si doar feedback pozitiv cu elevi deveniti studenti arhitecti. Probabil exista un motiv pentru asta.
  • Nu sunt un profesor dur, sunt doar corect. Asteapta-te la glume si o atmosfera destul de degajata 🙂

Elevii de orice varsta ce isi doresc sa intre la o facultate de arhitectura. Poti avea 13 ani si sa stii deja ce vrei de la viata sau 85 si sa vrei o schimbare de cariera.

  • Teu de plastic – 80cm
  • Planseta de lemn
  • Hartie 50x70cm nelucioasa
  • Scoci de hartie
  • Creion cu mina de 0,5/0,7 si creioane obisnuite in lemn de la HB la 8B
  • Echer mare (minim 25-30cm) de 30 de grade si 45 de grade
  • Radiera
  • Guma plastica
  • Chef de munca
Deschide WhatsApp
Bună! 🙂
Crochiu.ro - Pregătire pentru admitere
Bună, cum pot să te ajut?