Continut Articol

Acestea sunt cele 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre facultatea de arhitectura. În tot timpul în care am studiat arhitectura am învățat un lucru: arhitectura cere sacrificii. Pe de altă parte, în mod firesc cu sacrificii și muncă vin și beneficii. Nu trebuie decât să ai răbdare și să tot sapi, în cele din urmă vei da de aur.

Abia astept sa vad ce ai desenat!

Daca ai nevoie de un feedback poti sa imi scrii si iti voi raspunde in cel mai scurt timp. Mi-ar placea sa ne auzim si sa faci parte din comunitate. 

Acest articol este pentru majoritatea dintre voi, aceia care nu cunosc direct un student la arhitectură sau chiar un arhitect. Aceste sfaturi, păreri, avertismente, glume și îndrumări sunt părerile mele sincere și personale în urma absolvirii Facultății de Arhitectură.

 

"Oricine poate invata sa deseneze. Nu toata lumea crede ca acest lucru este adevarat."
- Representing Landscapes "Nadia Amoroso"

#1.Adio viata sociala?

Facultatea de Arhitectură nu e ceva ce se întâmplă pasiv
admiterea la arhitectura

Aaaaaaproximativ.

După admiterea la arhitectură vei mai ieși, mai ales în anii mici dar usor-usor facultatea se face tot mai comodă în viața ta.

Deși la început timidă să nu te deranjeze în vreun fel, va ajunge să îți facă întregul program: ora de trezire, de intrare în casă, ore de lucru, tot. Ulterior vei observa că aproape toți prietenii tăi sunt colegi și în cadre sociale tot despre arhitectură veți vorbi. Facultatea de Arhitectură nu e ceva ce se întâmplă pasiv în fundalul vieții tale.

Este piesa principala, cu asta te ocupi full-time! Viața socială la un moment dat fără să îți dai seama ajunge în planul 2 sau chiar 3….4.

La nivel internațional Revit-ul este standardul
admiterea la arhitectura

Chiar dacă ești cel mai bun desenator din lume, tot va trebui să știi să lucrezi într-un program de proiectare BIM.

Profesorii mai bătrâni din facultate îți vor spune că arhitectura se face doar cu creionul pe hârtie. Adevărul nu e undeva la mijloc ci undeva în jumătatea opusă a acestui argument.

Da, conceptele și ideile inițiale se desenează cel mai ușor de mâna dar fără cunoștințe solide de proiectare asistată de calculator nu vei putea pune mai nimic în practică.

Îți recomand Revit, Rhinoceros cu extensia Grasshopper și Photoshop. La nivel internațional Revit-ul este standardul pentru proiectarea pe calculator, iar la nivel național standardul este Archicad.

Îți recomand să înveți Revit deoarece pur și simplu îți oferă cele mai multe posibilități pe viitor în carieră. Apucă-te de învățat imediat ce termini de sărbătorit succesul de la admiterea la arhitectură!

#3.Portofoliul e singurul lucru care conteaza!

Vezi ce îți place la cele de pe ISSUU.
facultatea de arhitectura

Dai admiterea la arhitectură pentru că vrei să devii arhitect. Cum este cineva angajat pe postul de arhitect?

O companie postează anunțul de angajare iar candidațîi își trimit portofoliu. Ce este ăla un portofoliu de arhitectură? Mă bucur că ai întrebat! ASTA este un portofoliu de arhitectură.

La ieșirea din facultatea de arhitectura nu vei avea decât proiectele din studenție de arătat așa că da-ți silința să iasă cât mai bine și începe să îți construieșți portofoliul cât de repede poți!

Vei fi cu 100 de ani în fața celor care își lipesc la repezeală niște proiecte găsite pe hdd la finalul anului 6.

Vezi ce îți place la cele de pe ISSUU și învață să faci și tu asta! Nu te va învață nimeni în facultate cum se face un portofoliu prezentabil și sunt slabe șansele să auzi măcar de această resursă până în anii mari. Cu plăcere!

#4. Trebuie sa le stii pe toate la Facultatea de Arhitectura

Nu chiuli de la cursuri!
facultatea de arhitectura

Arhitectul este creatorul proiectului, trebuie să stăpânească tot ce ține de o clădire iar asta din păcate înseamnă că ai foarte foarte multe de învățat, young padawan!

Nu chiuli de la orele de instalații, fii extrem de atent când înveți despre teoria arhitecturii, urbanism, structuri, finisaje,etc. Toate aceste lucruri cântăresc enorm și la propriu și la figurat în această profesie. Vei observa că la proiectare (care se ține două zile pe săptămâna pe tot parcursul facultății) nu ți se preda nimic și poate vei fi dezamăgit de faptul că „se așteaptă să știi deja”.

Se așteaptă acest lucru pentru că de cele mai multe ori ți se preda la cursuri iar tu nu știi pentru că stăteai pe instagram când se vorbea despre asta chiar în fața ta.

În profesia de arhitect, toți se vor aștepta de la ține să le știi pe toate!

#5. Devino expert în sustenabilitate

Trebuie să devii un expert în asta!
admiterea la arhitectura

Lumea se schimbă, planeta trece prin transformări bruște și are nevoie de ajutorul tău.

Dezvoltarea sustenabilă la nivel global este fără îndoială principala preocupare în domeniul construcțiilor. Trebuie să devii un expert în asta!

În timpul facultății cursurile pe această tema sunt încă destul de subțiri, învață pe cont propriu tot ce poți despre acest subiect, atât pentru ține cât și pentru cei din jur. Lumea are nevoie de arhitecți educați pe această tema.

#6. Ai nevoie de matematica?

Se face un singur semestru de matematică
admiterea la arhitectura

NU! 

Iubesc întrebarea asta. În arhitectură nu ai nevoie de mai multă matematică decât are nevoie orice om intelectual din lumea asta.

În meseria de arhitect cele mai grele ecuații pot fi rezolvate dacă ai absolvit clasa a 4-a. Este o meserie grea din cauza punctului 4. dar nu e grea pentru că are vreo legătură cu matematică.

La facultatea de arhitectură se face un singur semestru de matematică și asta este tot.

"Artistul nu numai ca invata sa isi foloseasaca propria imaginatie dar si pe cea a oamenilor care ii privesc desenele."
- Drawing Outdoors "Henry C. Pitz"

#7.Învata sa primesti critica la Facultatea de Arhitectura!

Critica nu este data din rautate
facultatea de arhitectura

Nimic pe lumea asta nu te va putea pregăti pentru acest tip de critică, în asemenea cantități și de așa o brutalitate, dar învață ușor-ușor să o accepți fără să pui la suflet.

Nimeni nu știe de ce profesorii de la Facultatea de Arhitectură vorbesc așa de dur cu studenții, e o realitate pe care trebuie să o accepți. Ei spun că fac asta să te pregătească pentru clienți care sunt mai duri dar având clienți pot să îți spun că nimeni nu e atât de dur precum profesorii din facultate.

Acestea fiind spuse, de cele mai multe ori comentariile sunt complet valide, chiar și când trebuie să refaci complet ce ai construit în 2-3 săptămâni. Critica nu este dată din răutate ci este mereu constructivă, doar modul de livrare a ei este poate mai dur decât ar fi necesar.

#8. Ce ai de invatat?

admiterea la arhitectura

Citește tot ce găseșți pe această tema, uită-te la clipuri pe youtube despre ce înseamnă să studiezi la arhitectură, citește bloguri cum este acesta. Gândește-te dacă este chiar ceea ce îți dorești, uită-te pe Archdaily și vezi dacă asta e ceea ce ti-ar plăcea să faci într-o zi. E cea mai mare decizie din viață ta, nu te pregăti doar la desen pentru admitere, pregătește-te sufletește pentru o viață alături de arhitectură.

#9. Pregatirea pentru admiterea la Facultatea de Arhitectura

Va trebui sa te pregatesti in jur de 1-2 ani.
admiterea la arhitectura

Că să zic pe scurt, desen tehnic și desen liber. Am scris mai pe larg despre asta AICI.

Va trebui să te pregătești în jur de 1-2 ani pentru a da admiterea cu șanse de reușită. Pentru admiterea în alte țări va trebui să știi în principiu aceleași lucruri. Intră pe site-ul universității la care visezi să intri și vezi exact ce vor de la tine la admitere.

Fiecare universitate este diferită dar că idee, majoritatea universităților din Vest îți vor cere un portofoliu de lucrări cu o tematică pe care o lansează cândva în timpul anului școlar, de regulă în primăvară.

#10.Pregatirea este obligatorie?

E totusi facultate de arhitectura. Da, este obligatorie!

Din pacate, da.

La fel ca si la medicina, alta facultate de 6 ani, pregatirea este obligatorie si nu numai atat, va trebui chiar sa iti dai foarte tare silinta acolo daca vrei sa ai o sansa. 

Este o admitere grea, asa cum ai auzit, si concurenta e mare! 

Incepe din timp si iti vei multumi tot restul vietii!

Desenul tine mult de a actiona. Doar desenand putem sa intelegem partea „cum se face”.
- Representing Landscapes "Nadia Amoroso"

Salutare!

Ești aici pentru că iți cauți un suport de pregătire pentru admiterea la facultatea de arhitectură, nu-i așa?

Pentru asta sunt aici!

Mă numesc Bogdan Ciobanu, sunt arhitect, artist și profesor de desen. Am ajutat până acum peste o sută de elevi să intre la facultăți de arhitectură din toată Europa, de la cele mai mici până la facultăți de top 5 din lume. Dacă ai chef de muncă și crezi că arhitectura e ceea ce iți dorești să faci în viață, atunci cred că ai ajuns unde trebuie.

 

Te aștept cu drag în clasă!

  • Demo-uri prefect clare! Imi vezi foaia de hartie pe care explic si lucrezi cu mine!
  • Nu faci o ora dus si una intors pana la atelier, deschizi laptopul si lucrezi din biroul tau confortabil.
  • Ai acces la inregistrarea lectiei! Cu siguranta cel mai important punct de aici, vei vedea ca te va ajuta enorm.
  • Am multi ani de experienta si doar feedback pozitiv cu elevi deveniti studenti arhitecti. Probabil exista un motiv pentru asta.
  • Nu sunt un profesor dur, sunt doar corect. Asteapta-te la glume si o atmosfera destul de degajata 🙂

Elevii de orice varsta ce isi doresc sa intre la o facultate de arhitectura. Poti avea 13 ani si sa stii deja ce vrei de la viata sau 85 si sa vrei o schimbare de cariera.

  • Teu de plastic – 80cm
  • Planseta de lemn
  • Hartie 50x70cm nelucioasa
  • Scoci de hartie
  • Creion cu mina de 0,5/0,7 si creioane obisnuite in lemn de la HB la 8B
  • Echer mare (minim 25-30cm) de 30 de grade si 45 de grade
  • Radiera
  • Guma plastica
  • Chef de munca
Deschide WhatsApp
Bună! 🙂
Crochiu.ro - Pregătire pentru admitere
Bună, cum pot să te ajut?