Toti elevii mei care au facut minim 1 an de pregatire au intrat unde si-au dorit, la facultati din Romania si din afara!
E randul tau!
Continut Articol
Vrei sa incepi pregatirea pentru admiterea la arhitectura dar nu ai idee ce materii se cer? Voi incerca sa te luminez in acest articol.
Pe scurt: Materiile care se cer la admiterea la arhitectura sunt: istoria arhitecturii, desen tehnic si desen liber. Pe lung, citeste mai departe!
Scrie-mi pe email daca vrei acces la canalul de Discord!
Arhitectura este o facultate complexa si o disciplina ce imbina cunostinte din domenii la care poate nu te-ai gandit niciodata iar procesul de admitere este adesea dificil de inteles.
Ca arhitect si profesor am ajutat peste o suta de elevi sa ajunga studenti si mai apoi arhitecti, deci exista o sansa sa stiu raspunsul la aceasta intrebare.
Materia #1. Istoria arhitecturii
Cum așa? Credeam că se cere doar desen la admitere....

De ce spun că e nevoie de istoria arhitecturii ca materie de studiu pentru admiterea la arhitectură?
Nu te întreabă nimeni ce arhitect a proiectat ce clădire din nu-știu-ce an, dar trebuie să știi cum arată o clădire modernă, clasică sau tradițional-românească.
Ți se vor da subiecte ce în mod indirect iți vor verifica aceste cunoștinte. De exemplu la Mincu adesea se cer clădiri a fi desenate după anumite volumetrii date. Daca nu cunoști stilul arhitectural în care să le încadrezi, acest lucru va fi depunctat și este complet legat de cunoștințele tale de istoria arhitecturii.
Sau mai bine zis: geometrie descriptivă.

Admiterea la arhitectură cere cunoștinte avansate de geometrie descriptivă.
Profesorii din facultate trebuie să poată vorbi pe aceeași limba cu tine încă de la început, desenul fiind acel limbaj. Se așteaptă de la tine să poți desena ansambluri complexe de corpuri geometrice în axonometrie și epura. Dacă nu știi ce sunt alea, să știi că asta facem la pregătire, vezi butonul de mai sus!
În esență desenul tehnic implică o vedere în spațiu a unor volume extrem de alambicate, intenționat pline de coincidente ale formelor care să te puna în dificultate și să te forțeze să găsești soluții în situații dificile (vezi imaginea de referință a paragrafului).
Pe aceste forme va trebui să știi să le rotești în minte, să le poți desena din orice direcție dorită și să le poți secționa sau ascunde parțial atunci când le desenezi pe hârtie. Da, este dificil și necesită mult mult exercițiu!
Materia #3. Desenul Liber
O materie ce se cere la admiterea la facultatea de arhitectură e să desenezi frumos. Serios!

Prin „desen liber” pur și simplu înțelegem să știi să desenezi peisaje de arhitectură.
Cu ce se diferențiază acestea de peisajele obișnuite?
O perspectivă de arhitectură este un desen în care clădirea este piesa principală, încercăm să scoatem în evidență calitățile arhitecturale ale sale, folosind anturajul doar ca mijloc de punere în valoare a clădirii. Fiecare copac, fiecare persoană, fiecare pasăre din perspectiva de arhitectură are doar un scop și unul singur: acela de a pune în valoare și de a scoate în evidență calitățile clădirii.
Facem asta în fiecare ședință la pregătire aproape, e mai frumos, mai plăcut de învățat decât desenul tehnic dar ce nu te aștepți e să fie mai greu. Și este mai greu.
#4. Cum te pregatesti pentru admiterea la arhitectura?
Pregătirea se face doar cu un profesor-arhitect.

Pregătirea se face intens, majoritatea fac 2 ani pentru a fi siguri că intră. Se poate intra și cu un an, dar trebuie să fii mai harnic.
Eu consider că oriunde ai fi, dacă știi că asta vrei să faci cel mai bun moment să te apuci de pregătire e chiar în secunda asta.
Nu există un tipar care să se plieze pe toată lumea, fiecare învață în ritmul sau și după puterile sale. Profită de tot timpul pe care îl ai și iți vei mulțumi toată viața!
#5. Sfaturi
Nu te zgârci cu munca!
- Desenează în fiecare zi! Daca aș putea să iți dau doar un sfat, acesta ar fi acela.
- Inspiră-te! caută desene care iți plac, construiește-ți un board de Pinterest plin de anturaj, clădiri, modele samd. Te vor ajuta enorm!
- Alege-ți cu mare grijă profesorul! Caută unul care chiar te învață ceva, nu unul care iți da de lucru și revine la finalul orei. Dacă nu știi despre ce vorbesc, întreabă un prieten pe care îl știi ca face pregătire undeva. Șansele cele mai mari sunt să aibă un profesor de genul.
- Învață incontinuu despre arhitectură! Profesorii de la admitere văd dacă nu ai habar cum stă un acoperiș pe o casă sau cât de înalte ar trebui să fie treptele unei scări. Tu poate nu observi, dar să știi că zgârie pe retină astfel de greșeli. Încearcă să le eviți!
- Lucrează cu drag! Altfel nu ai nicio șansă!
Salutare!
Ești aici pentru că iți cauți un suport de pregătire pentru admiterea la facultatea de arhitectură, nu-i așa?
Pentru asta sunt aici!
Mă numesc Bogdan Ciobanu, sunt arhitect, artist și profesor de desen. Am ajutat până acum peste o sută de elevi să intre la facultăți de arhitectură din toată Europa, de la cele mai mici până la facultăți de top 5 din lume. Dacă ai chef de muncă și crezi că arhitectura e ceea ce iți dorești să faci în viață, atunci cred că ai ajuns unde trebuie.
Te aștept cu drag în clasă!
- Demo-uri prefect clare! Imi vezi foaia de hartie pe care explic si lucrezi cu mine!
- Nu faci o ora dus si una intors pana la atelier, deschizi laptopul si lucrezi din biroul tau confortabil.
- Ai acces la inregistrarea lectiei! Cu siguranta cel mai important punct de aici, vei vedea ca te va ajuta enorm.
- Am multi ani de experienta si doar feedback pozitiv cu elevi deveniti studenti arhitecti. Probabil exista un motiv pentru asta.
- Nu sunt un profesor dur, sunt doar corect. Asteapta-te la glume si o atmosfera destul de degajata 🙂
Elevii de orice varsta ce isi doresc sa intre la o facultate de arhitectura. Poti avea 13 ani si sa stii deja ce vrei de la viata sau 85 si sa vrei o schimbare de cariera.
- Teu de plastic – 80cm
- Planseta de lemn
- Hartie 50x70cm nelucioasa
- Scoci de hartie
- Creion cu mina de 0,5/0,7 si creioane obisnuite in lemn de la HB la 8B
- Echer mare (minim 25-30cm) de 30 de grade si 45 de grade
- Radiera
- Guma plastica
- Chef de munca